skip to Main Content

WOW-effect

DIY: Zelf een lattenwand maken

Zo eenvoudig, maar zo veel effect. Echt een wow-factor in onze slaapkamer, de lattenwand. Het eerste wat we in onze woning hebben aangepakt was de slaapkamer en deze wilden we dan ook speciaal maken. Via Pinterest kwamen we een plaatje tegen van een lattenwand en het is niet meer uit ons hoofd gegaan. Dit moesten wij ook echt op onze slaapkamer maken!

Grappig om te zien dat het uiteindelijk zo’n mega trend is geworden in de interieurwereld! En ook al kun je ze al helemaal gemaakt kopen, ik krijg er nog zo onwijs veel vragen over. En natuurlijk is de zelf-maak-aanpak de meest budget aanpak. Dus ik leg jullie graag uit hoe wij onze lattenwand zelf hebben gemaakt.

Lattenwand kant en klaar of zelf maken

Misschien zijn de kant-en-klare lattenwanden niet naar jouw smaak en zoek je meer écht materiaal. Of je hebt, zoals ons, een schuin plafond en bent uitgewezen op het zelf maken van een lattenwand. Een lattenwand is op veel verschillende manieren te maken en toe te passen. Bijvoorbeeld om een accent te geven op de muur of juist een statement te maken en de hele wand te bekleden met het mooie hout. Wij wilden juist die statement wand met diepte effect en een blinde bevestiging. Juist deze details maken het spectaculair. Want niemand wilt spijkergaatjes zien toch?

Wat moet je kopen voor het maken van een lattenwand?

Hierbij komt natuurlijk dat je het juiste gereedschap nodig hebt om er een strak geheel van te maken.

Lattenwand diepte en kleur

Deze achterwand hebben wij zwart geschilderd. Hierdoor creëer je, wanneer de latten tegen deze plaat aan zitten, een diepte effect. Andere kleuren dan zwart zijn ook mogelijk, alleen het effect wordt heel anders.

Het type latten wat er tegen de wand aangemaakt wordt heeft heel veel invloed op het uiteindelijke resultaat. Wij hebben gekozen voor dikke smalle latten (28x46mm). Hierdoor is het effect van diepte nog groter en verdwijnt de zwarte achterplaat echt in de schaduw. Bij elke bouwmarkt kan je deze latten halen. Kies wel altijd voor geschaafde latten. De latten moeten vervolgens allemaal geschuurd en gebeitst worden, dit is echt het rotste klusje van alles (vind ik). Sowieso houd ik al niet van schuren maar op onze slaapkamer waren de latten ook nog eens meer dan 3 meter lang, en ik heb ze allemaal 3 keer gebeitst. Zó lang mee bezig geweest!

Hoogteverschil in de lattenwand

In de meeste slaapkamers heeft de ruimte maar een hoogte. Laat dat nu net bij ons niet het geval zijn. Onze slaapkamer loopt van 2.3m naar 3.2m. We hebben dit vooraf nauwkeurig uitgemeten en hier een maattekening van gemaakt, zodat alle latten voor het beitsen al op de juiste lengte gezaagd zijn. Deze latten zijn allemaal genummerd, dus het was nog een hele puzzel om alles op de juiste plek te krijgen. Hierbij hadden we dus al rekening gehouden met alle nissen en schakelaars in de wand.

Hoe maak je de lattenwand zelf?

Als alles klaar ligt, dan kan je beginnen met de eerste lat. Wij hebben blokjes hout van 15 mm gebruikt om tussen de latten te houden voor de afstand. Zo blijft de afstand overal  gelijk. Wel goed om altijd even tussendoor te blijven checken of de latten nog goed verticaal staan. De latten zijn vast gezet met high tack kit, met deze kit blijft de lat heel goed op zijn plaats. Een tip is om tijdens het lijmen wel elke keer een blokje hout van 15mm onder de lat te leggen, zodat de latten niet uit kunnen zakken. Niet alle latten zijn helemaal zuiver recht en de lijm kan bij aanbrengen geen spanning opnemen. Wij hebben dit opgelost door minuscule spijkers in de zijkant van de lat te slaan in de achterplaat (voordeel houten achterplaat). Deze spijkers hebben we vervolgens nog een klein tikje na gegeven met een drijver, zodat ze helemaal niet meer zichtbaar zijn.

En zo, op deze vrij ‘simpele’, en budget manier maak je je eigen lattenwand. Succes!

Back To Top
Zoeken