skip to Main Content

Lambrisering en tv meubel zelf maken

TV meubel op maat maken van MDF

Na jaren een Besta tv meubel gehad te hebben, waren we eigenlijk altijd wel blij met het design. Simpel met veel opbergruimte. Met een mega verbouwing gaande, hadden we genoeg tijd om goed na te denken over een nieuw idee voor de woonkamer. Een aantal dingen stonden vast: simplistisch, genoeg opbergruimte en niet te veel losstaande elementen.

Na veel brainstormen samen kwamen we op het idee om de lambrisering tot aan het tv-meubel in één beweging te laten lopen. Een soort swung. En dan ook nog mee schilderen in de kleur van de muren en het plafond. 1 geheel, precies wat we wilden. Hieronder lees je meer over hoe we dit idee werkelijkheid hebben gemaakt.

Op maat laten zagen en bestellen

In de verbouwing hebben we best een hoop hout weggezaagd en zouden we zo’n meubel ook wel zelf kunnen maken. Maar waarom kiezen voor de moeilijke weg als het ook makkelijker kan. Je zit toch altijd weer met resthout maar bent ook tijd kwijt aan het ophalen, opladen en afladen van al het hout. Zo kwamen we eigenlijk online bij OPMAATZAGEN.nl terecht.

OPMAATZAGEN.nl is een online zaagservice en houthandel voor zowel constructieve houtsoorten als decoratief plaatmateriaal. Ze hebben een ruim assortiment van MDF, multiplex, betonplex, OSB, noem maar op. Het was voor ons meubel vooral fijn dat alles ook in verstek gezaagd kan worden. Dat krijgen zij natuurlijk met grote machines makkelijker voor elkaar als wij thuis.

Stappenplan zelf tv meubel maken

Stap 1 - afmetingen tv meubel

Zorg voor jezelf dat je het ontwerp goed duidelijk hebt. Meet de ruimte op en teken het uit op papier. Mocht je bekend zijn met een tekenprogramma dan is Sketchup een fijn programma om het meubel in uit te tekenen. De afbeelding in zwart-wit is in Sketchup getekend. Heb je dit niet? Dan kun je zijaanzichten tekenen en hier de maatvoering van je meubel in verwerken.

Wij vonden het leuk om het meubel zo te maken, zodat er een soort zitraam ontstaat. We gebruiken het niet echt als zitraam maar het geeft wel een heel mooi ruimtelijk effect. Deze loopt dan weer door naar de smallere lambrisering.

Wat zijn standaard afmetingen van een tv meubel?

Ons tv meubel heeft een diepte van 45 cm, hoogte van 40 cm en de breedte kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Voordeel van een zelf gemaakt meubel is dat je hem door kan laten lopen naar de aangrenzende muur. Ik vind dat altijd ruimtelijk ogen en het geeft mogelijkheid om dat stuk op te vrolijken door er decoratie op te zetten.

Het gedeelte voor ons raam is ook 45 cm diep maar we hebben rechts een stuk open naar voren laten komen wat een diepte geeft van 70 cm.  Dit vonden we een speels effect geven aan het meubel. Links van het raam loopt het meubel door omhoog en verder naar de lambrisering achter de bank, die 20 cm diep is, doorlopend naar de vloer. Dit bied trouwens een uitstekende mogelijkheid om een hoop elektrawerk weg te werken. Ook hebben we een klein deurtje gemaakt rechts naast de bank waar achter onze internet zit verwerkt, zodat we daar altijd nog bij kunnen.

Stap 2 - Online hout bestellen

Vervolgens is het tijd om naar de website te gaan van OPMAATZAGEN.nl. Je kiest welk plaatmateriaal je wilt gebruiken en vervolgens bestel je stuk voor stuk alle platen die je nodig hebt om het meubel in elkaar te zetten. Handig is dat je alle gedeeltes een kenmerk kunt geven. Zo hebben wij bij leveren alles op een soort van volgorde kunnen leggen, alvorens we het meubel in elkaar gingen zetten.

Waarom een meubel maken van MDF?

MDF is een populair plaatmateriaal dat voor ontelbare projecten binnenshuis gebruikt kan worden. Blank MDF is een goedkope en sterke plaat met een hoge slijtvastheid en daarom erg geschikt om zelf een kast van te maken.

Maar ook is MDF super strak te schilderen. Niet dat dát nou perse hoefde bij onze muurverf keuze. Maar voor strakke kasten is het dus echt ideaal. Voor de randen van MDF, die vaak wat ruwer zijn, raad ik een MDF sealer aan. Wij hebben deze gebruikt. Daarna kun je er dus met je ‘gewone’ verf overheen en zie je niet dat ruwe meer.

Ons meubel is meegeschilderd in de kleur van de muren. Dat is Mallorca & Odessa gemengd (1:1) van het merk wearewowmakers. Met de blokkwast in 2 lagen aangebracht om een mooi effect te krijgen.

Back To Top
Zoeken