skip to Main Content

IKEA DIY

Wastafel van IKEA lades

Want wat als je iets in je hoofd hebt maar het niet online kunt vinden. Of het nou de afmeting is die niet goed is, de prijs je tegenhoudt en het toch weer niet helemaal is wat je echt wenst. Dan kom je toch snel weer uit op je eigen creatie. En het hoeft niet veel te kosten of heel moeilijk te zijn, in tegendeel zelfs. Het vergt alleen wat creativiteit en een zoektocht naar de juiste producten waar je iets mee kunt.
En… wie kent nou niet het grote Zweedse bedrijf, die al onze levens toch wel een klein stukje makkelijker maakt op woongebied. Ik heb gelijk toch? Je kunt alle kanten op met de basiselementen van Ikea, maar je hoeft niet perse die kant-en-klare omhulsels te gebruiken. Herken jij een Ikea keukenlade in onze badkamer? Ik ga je hier vertellen hoe je zelf zo’n wastafel maakt.

Meubel laten maken

In onze zoektocht naar een badkamermeubel die aansloot bij onze wensen kwamen we al snel uit in een hele hoge prijsklasse. Maar echt heel hoog. En dan nog was het niet echt ‘wauw’. We wilden graag een meubel van hout en op internet kom je al snel uit bij een meubel gemaakt van steigerhout. Niet dat daar wat mis mee is! Maar het sloot niet helemaal aan bij onze wensen. Vooral tegenover de ruwe muur vonden we steigerhout te netjes. We wilde iets wat mooi mee ging in de kleur van de muur. En met beits los je zoiets ook niet op. Wat ik wel al langer wist, is dat het hout van Frank Pouwer hoog op mijn lijstje stond om te gebruiken ergens in huis. En toen begon het idee te borrelen om toch maar zelf aan de slag te gaan met een meubel. Want echte vrijheid in ontwerp krijg je wanneer je het zelf bedenkt.

Afmeting en bevestiging

De afmetingen van ons meubel is L1400 x B600 x H400mm. Het meubel hangt met de achterkant en één zijkant aan de muur. De andere zijde is vrij dragend. Doordat we het meubel ter plaatse hebben opgebouwd is het niet verplaatsbaar en door de dikke oude wagonplanken weegt het behoorlijk wat. Het meubel kon dus niet met enkele schroeven en pluggen bevestigd worden aan de muur. Daarnaast leun je ook nog wel eens op een badkamermeubel, dus het moest echt heel stevig zijn. Net zoals alle andere dingen in huis die we zelf gemaakt hebben wordt alles eerst in 2D/3D uitgetekend en worden er een exacte maatvoering tekeningen gemaakt. Zonder tekeningen ben je tenslotte nergens.

Hoe is het gemaakt?

HET FRAME
Aan de wand zijn twee stalen beugels bevestigd, die we hebben laten lassen uit hoekstalen. Per beugel zijn deze bevestigd door middel van draadeinde en chemische ankers in de muur. Het gebruik van een draadeinde is handig hiervoor, omdat de beugels dan nog te stellen zijn. Een gestucte muur is zelden precies waterpas. Om deze stalen frames hebben we een omhulsel gemaakt van watervaste multiplex (voor de zekerheid gezien de hoge vochtigheid in de badkamer).

IKEA LADES
De binnenkant bestaat, zoals je al wel kunt raden, uit twee Ikea keukenlades. Het voordeel hiervan is dat je zelf geen lades hoeft te maken, alles past goed op elkaar en deze lades zijn meteen voorzien van soft closing. We hebben het multiplex frame gemaakt op basis van de exacte afstand van de geleiders. Op deze manier konden de railsen bevestigd worden zodat de lades er in konden.

AFWERKEN EN SCHOONHOUDEN
De buitenkant van het omhulsel hebben we bekleed met oude eiken wagondelen. Dit zijn planken die erg doorleefd zijn en dit gaf voor ons de perfecte uitstraling voor de badkamer. We gingen naar de houtloods van Frank Pouwer in Doorwerth en als liefhebber van natuurlijke materialen vonden wij het heerlijk om rond hier te struinen op zoek naar de perfecte stukjes hout voor het meubel. Het mooie is namelijk ook dat ze je de volledige vrijheid geven hout uit te kiezen. Zo leuk! Voor de kastdeuren moesten het dunne planken worden, omdat het gewicht op de lades niet te groot kon zijn. Voor het blad hadden we dikkere planken gekozen. De planken hebben we eerst op maat gemaakt. Vervolgens zijn ze geborsteld met een staalborstel, zodat het oude hout eruit valt en de groeven nog mooier zichtbaar worden. De behandeling van het hout hebben we gedaan met een tweecomponenten transparante lak (mat). Hierdoor krijgt het meubel opeens een hele andere uitstraling, er ontstaat ook een lichte glansreflectie, wat het meubel wel een bepaalde luxe geeft. En ja, het schoonmaken van het meubel gaat hierdoor súper makkelijk. Door de lak kun je er eigenlijk met elk product op boenen. En het lijkt misschien niet zo op de plaatjes, maar het hout voelt nu heel glad aan wat het schoonmaken ook makkelijk maakt.

De op maat gemaakte eiken houten planken hoefden nu alleen nog maar bevestigd te
worden. Dit hebben we gedaan met high tack kit, maar ook nog mechanisch bevestigd met
schroeven aan de binnenzijde. Et voilà, je eigen toffe wastafelmeubel die niet gek veel meer als €1000,- heeft gekost.

Back To Top
Zoeken