skip to Main Content

Een duik in onze

DIY: Zelf een plunge pool bouwen

In 2019, een hittegolf van bijna 40 graden, heel Nederland in de rij voor een Intex zwembad. Zo ook ik, ja hoor, daar stond ze in de rij bij de supermarkt. Allemaal uitverkocht. Gelukkig had ik er eentje weten te vinden bij een bouwmarkt uiteindelijk en daar stond hij dan. In onze tuin die uit niet veel meer bestond dan gras en grindtegels. Lelijk ding. We hebben tevergeefs nog het blauwe monster op proberen te fleuren met wat rietmatten maar ook dit verdoezelde het niet helemaal.

Toen we begonnen met het nadenken over onze tuin zaten we best te puzzelen. Hoe creëren we gezellige hoekjes? We kwamen er al snel uit dat we iets wilde doen met hoogteverschillen. Niet eens nog bedacht dat we een zwembad wilden hoor. Nee, dat idee ontstond via een Pinterestplaatje die ik doorstuurde. En, eigenlijk heel impulsief in 5 minuten, waren we er uit. Fuck it, we bouwen gewoon zelf een plungepool.

Plunge pool in onze (kleine) tuin

We waren nog niet eens klaar met onze verbouwing maar hadden eigenlijke een tussen jaar voordat we gingen beginnen aan de grote verbouwing. In de tijd dat mijn schoonvader druk was bij een ander project zijn wij los gegaan met ons eigen projectje. We kunnen blijkbaar niet stil zitten (dat wordt wat als we straks klaar zijn). In onze zomervakantie 2021 hebben we gegraven, een fundering gestort en zijn we begonnen met metselen. Ik heb 250 betonstenen van 17kg (4250kg!!!) naar achter gesjouwd, terwijl Jeroen onze plungepool in elkaar toverde. Uiteindelijk stond na 2 zware weken onze pool er! Omdat wel al snel richting slechter weer gingen toen alles voor een deel was aangesloten, moesten we wachten met het schilderen. Het moet namelijk boven de 10 graden zijn voor het aanbrengen van de verf. Gelukkig konden we wel verder met de mooie natuursteen strips die aan de buitenkant zitten. Meer weten over de steenstrips, lees dan hier mijn blog daarover.

Plunge pool maken

Helaas voor ons konden we dus pas in april 2022 verder met het egaliseren van de vloer en schilderen! Dat was een leuk moment. Ineens was het echt een fris zwembadje geworden. En na nog meer installatiegedoe kon in juni 2022 eindelijk water in ons zwembad. 1 jaar later, wat was dat een feestje. Dit meteen gevierd met vriendinnen en natuurlijk samen. En godzijdank, de betonbankjes zaten lekker, de kachel deed goed zijn werk en we hebben zelfs tot ’s nachts kunnen genieten van ons warme zwembad. Zo fijn! Hieronder vertel ik jullie meer over het stappenplan en de benodigdheden. Maar wil je er nog iets meer beeld bij zien dan verwijs ik je graag door naar dit filmpje óf naar mijn hoogtepunt ‘plungepool’ op mijn Instagram pagina.

Let op: wij hebben een bak aan onze plungepool waar de olijfboom in staat. Daarom zijn de aantallen iets meer dan wanneer je alleen de plungepool bouwt.

Installatie van de plunge pool en verwarmen

GEEN CHLOOR OF ZOUT
Omdat we in de Intex-zwembadtijden zo zaten te stoeien met het water goed houden door middel van chloor, bedachten we dat we dit niet nog een keer wilden.  We willen eigenlijk zo min mogelijk aan onderhoud, dat wil iedereen toch? Hierdoor kwamen we uit op een Hydrolyse filtersysteem. Een Hydrolyse combineert 2 desinfectietechnieken om zwembadwater te desinfecteren: ozon en koperelektrolyse. Deze combinatie zorgt er voor dat je een volledige natuurlijke waterbehandeling krijgt, zonder toevoeging van chloor. Daarnaast zorgt het hydrolyse apparaat ervoor dat we niks qua waterbehandeling zelf hoeven te doen, omdat het ook onze pomp aanstuurt.

LET OP: de titel is wat misleidend. Het systeem wordt aangeprezen als een systeem zonder chloor en zout. Maar… er is wel degelijk een hele kleine hoeveelheid zout nodig om het systeem zijn werk echt goed te laten doen. Hier kwamen wij achter doordat ons water groen werd en toen contact hadden gezocht met een specialist. Zij gaven aan toch een beetje (zwembad)zout te gebruiken en je zag het water gelijk blauw worden! De waardes zijn nu perfect en het werkt top.

VERWARMEN
Verder verwarmen we ons zwembad nu met een kachel. Ook uit een duurzaam idee bedacht, we willen namelijk geen hoge elektriciteitskosten. De kachel verwarmt ons zwembad redelijk goed, maar twijfelen toch nog over een warmtepomp. Het verwarmen gaat voor ons nu nog namelijk iets te sloom en het is lastiger nu impulsief het zwembad in te willen door de temperatuur.

WATERDICHT
We hebben gebruik gemaakt van waterdicht cementgebonden stucwerk. De naden in het zwembad en rondom de inspuiters, lampen, put en skimmer zijn gekit. En we hebben chloor-rubber zwembadverf gebruikt. Hij is dus volledig waterdicht en het gaat tot nu toe perfect.

AFMETINGEN
De gehele betonnen bak (inclusief plantenbak) heeft een afmeting van 2.20 m x 3.40 m (buitenwerkse maten). De hoogte vanaf de betonvloer is 1.40 m. Hieronder de specifieke tekeningen.

Benodigdheden bouwen van een plunge pool

BETONVLOER
– 1,5 m³ beton
– Wapeningsgaas ⌀8-150 (onder)
– 6 zakken egaline

WANDEN
– 250 bia betonblokken 29x20x19 cm
– Zakken metselmortel
– 6 gewapende betonlateien voor de bankjes
– 4 zakken beton voor de bankjes
– 9 wapeningsstaven ⌀8 lengte 1.50 m
– 10 wapeningsstaven ⌀6 lengte 3 m

AFWERKING
Zwembadkit (overschilderbaar)
– 3 lagen zwembadverf 
Natuursteenstrips Morsone 
9 m² Morsone LM
15 m Morsone LM Hoeken
6 zakken Geobi grijs GR 2 componenten voegsel
2 spuitzakken

Installatie materiaal

Alle installatie hebben wij gekocht bij Toppy
Verlichting 2x
Inspuiters 2x
Bodemput
Transformator
Flexibele PVC slang 
PVC lijm 
Zandfilterset
Filterglas
Zwembadkachel
Hittebestendige slang
Hydrolyse systeem
Temperatuurmeter  

Al het aansluitwerk (PVC buizen, koppelstukken en kranen) zijn niet inbegrepen in deze lijst. Dat ligt aan je eigen installatiekunsten ;)

Hoe bouw ik een plunge pool?

– Fundering graven en egaliseren met zand
– Wapening leggen op betonblokjes
– Fundering storten (let op: ruimte voor bodemput vrij laten)
– Profielen stellen voor het metselwerk
– Gaten boren in de betonvloer voor de verticale wapeningsstaven
– Metselen 6 lagen (met om de 2 lagen wapening, deze wapening koppelen aan de wapeningsstaven)
– Op laag 3 komen de bankjes te liggen van de betonlateien
– In de laatste twee lagen komt de skimmer (10  cm onder de rand)
– 40 cm onder de rand de lampjes en inspuiters verwerken (let op: plaats de lampjes niet in je zicht vanaf je terras. Dan kijk je in het licht)
– Wapening op bankjes en tot 5 cm vullen met beton
– Zwembad stucen met waterdicht cementgebonden stucwerk
– Bodemput installeren en aanvullen met beton
– Vloer egaliseren
– Naden kitten
– 3 keer schilderen met de zwembadverf
– Skimmer, lampjes en inspuiters installeren
– Waterbuizen ingraven
– Installatie aansluiten
– Water er in!

Wat kost een plunge pool?

Het bouwen in installeren van onze plungepool heeft in zijn geheel rond de €6000,- euro gekost. Hieronder een lijstje met prijzen, globaal ingeschat.

– De constructieve zwembadbak €2500,-
– Installatie €3500

De installatie kun je net zo duur maken als je wilt. Als je gaat voor een simpel chloorbad dan is dit natuurlijk veel goedkoper.

Waar op letten bij het bouwen van een plunge pool?

Er zijn een aantal dingen waar we wel tegen aan zijn gelopen tijdens de installatie. We hebben alle installatie materiaal gekocht bij Toppy. Heel fijn dat alles op 1 plek te bestellen is en de klantenservice is erg fijn, je kunt alles vragen via de mail en er komt ook snel antwoord. De installatie uitleg die je bij het filtersysteem en de pomp krijgt is echter dramatisch. Echt best onduidelijk opgesteld en dus heeft Jeroen online gegoogeld hoe je zo’n circuit normaal aan sluit. Laat dat nou net verkeerd om zijn geweest dan hoe het eigenlijk moest. Gelukkig was het redelijk simpel op te lossen door twee buizen anders te leggen maar het bad moest hier wel weer voor leeggepompt worden, beetje jammer.

Daarnaast wordt niet goed uitgelegd dat de skimmer en bodemput beter op twee leidingen aangelegd kunnen worden. Wij hebben dat niet gedaan en doordat de skimmer hoger ligt dan de bodemput, trok de skimmer nauwelijks tot niet aan. We hebben dus toen voor een tweede keer weer het bad leeg moeten laten lopen om dit aan te passen. We hebben nu een kraantje gezet zodat we de bodemput wat af kunnen knijpen. Nu werkt het wel naar behoren. Lees je dus echt even goed in in de installatie!

Ik hoop dat ik je een heel eind op weg heb geholpen met het zelf bouwen van je plungepool. Wanneer je nog vragen hebt mag je me altijd berichten op mijn Instagrampagina. Succes!

Back To Top
Zoeken