skip to Main Content

Plank achter de bank

DIY: Een sidetable achter de bank maken

Oorspronkelijk zat er een raam achter onze bank. Alleen al niet fijn om je bekeken te voelen van achter je, maar ook vond ik het een lelijk ding (met van dat oude glas). Dus besloten we het raampje gewoon te bedekken met een lattenwand (DIY lattenwand). Hoppa, een plaat voor het raam, onder het mom van: we gaan toch nog verbouwen.
Dit gaf al een heel groot verschil!

Maar na een weekje of twee mistte ik toch weer iets. Decoratie. En dus besloten we van een plank die we nog hadden liggen een simpele sidetable achter de bank te maken, binnen twee uurtjes bevestigd aan de muur. Ik heb de sidetable vervolgens meegeschilderd met de muurkleur.

Waarom een sidetable maken achter de bank?

Door middel van een sidetable kun je eigenlijk alle kanten op met decoreren. Je hoeft niet persé al die spijkers in de muur te slaan om iets op te hangen. Én het is heerlijk om te kunnen wisselen met verschillende accessoires zonder de muur kapot te maken.

Zelf een sidetable maken van hout

  • Meubelpaneel 60×250 : je kunt vaak de panelen al op maat laten zagen in de bouwmarkt. Kies voor een 15/20 cm diepte en de breedte van je bank.
  • Plankdragers (om de 40 cm)
  • Extra muurverf óf behandel het hout met een mooie beitskleur. Bijvoorbeeld in de kleur donker noten (grijzer) of donker eiken (warmer)

Houten sidetable of metalen sidetable

Een sidetable kopen via internet of in een woonwinkel kan best duur zijn. En als je impulsief bent zoals ik, wil je graag snel een oplossing. Dus misschien heb je nog ergens een lange plank liggen of weet je iemand die wat hout over heeft. Schuur ‘m op en bevestig het aan de muur! Of maak er twee poten onder en zet ‘m neer mocht je de muur niet willen beschadigen. Maar ik moet zeggen, toen ik de sidetable had wilde ik ook niet meer zonder. Dus de investering in een metalen sidetable is het ook waard mocht je meer budget hebben. En ook in ons nieuwe interieur komt sidetable terug, alleen dan op een hele andere manier! Daar vertel ik je later meer over.

Hoe hoog moet de sidetable zijn?

Wij hebben gekozen om de sidetable precies op de hoogte van onze bank te laten vallen. Hiermee creeër je de optie om daar bijvoorbeeld ook je kopje koffie even makkelijk neer te zetten. Daarnaast is het makkelijker om de hoogte van je bank te kiezen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de afwerking aan de voorkant. Let wel op dat als je straks een andere bank neemt, de hoogte kan verschillen en het dan dus niet erg handig is dat de plank aan de muur zit bevestigd.

Een plank achter de bank. Wat kun je daar op zetten?

Het is altijd even zoeken naar mooie decoratie voor achter je bank. Ga vooral eerst aan de slag met spullen die je al hebt, ook al staat het al ergens anders. Probeer te spelen met hoogteverschillen en vormen. Het werkt altijd goed om een groep van 3 te maken, dus bijvoorbeeld: ronde spiegel, vaas (met evt. hoge tak er in) en daarnaast een mooie kandelaar met een mooie vorm. Maar ook posters in mooie lijsten doen het goed achter de bank (doei spijkergaatjes in de muur!) En het leuke is, je kunt het ook weer heel simpel maken door alles weg te halen en alleen 3 lijsten naast elkaar te plaatsen. Voor wanneer je zin hebt in iets meer rust.

Maar ben je even helemaal inspiratieloos… dan kun je hier onder wat elementen uit mijn look shoppen.

Decoratie achter de bank, shop mijn look

Hoge kandelaar
Lage kandelaar
Ronde vaas
Zwarte vaas
Zwarte kleine vaas
Alocasia cucullata
Dracaena surculosa
Plantenmand
Plaid beige
Kussen
Kussen
Dienblad
Back To Top
Zoeken